Sjukdom hos häst: rutinfall, exempel..

Kolik:
Kolik betyder smärta från buken. Vissa typer av kolik kräver operation, men oftast blir hästen bra med medicinsk behandling hemma. Det är viktigt att undersöka hästar med kolik för att kontrollera allmäntillståndet, avgöra orsaken till smärtan och ge rätt behandling.

Sårskada:
sarskadaHästar får lätt komplikationer efter sårskador som infektion och lymfangit. Om hästen kommer tidigt under behandling har den mindre risk att utveckla problem.

Hovböld:
Hovbölder är mycket smärtsamt för hästar och förekommer oftast på hästar som inte har skor (unghästar och avelsston) Hästen kan ofta inte belasta vikt på hoven.

Behandlingen består av att verka upp bölden, spola rent infekterat område och gipsa hoven. Oftast bedövas nerven till hoven eftersom hästen kan känna smärta vid uppverkning av en böld . Smärtstillande behandling eller antibiotika ges vid behov. Om skadan efter bölden är stor bör en hovslagare lägga en sko med sula för att skydda hoven när bölden är läkt.

Fång:
Fång är inflammation i lamellerna (laminitis) som förbinder hoven med läderhuden på hovbenet.

Symptom på fång är att hästen får ont i hovarna, har svårt att vända och verkar stel och staplig när den rör sig. Ökad värme känns i hovarna och allvarligt sjuka hästar står i fångställning dvs. med vikten över bakbenen. Hästen ligger mer än normalt för att avlasta hovarna.

Den vanligaste förklaringen till att hästar utvecklar fång är att hästen har ätit för mycket kolhydrat (sockerarter). Kolhydrat finns i gräs och kraftfoder. Energirikt grovfoder kan också orsaka fång.

Om hästen redan är överviktig ökar risken för fång. Det finns fler orsakar till fång som bl.a. obalans i tarmflora, medicinering, hormonella sjukdomar (PPID/Equine Cushing, Equine Metabolic Syndrome) och livmoderinfektion (förlossningsfång). Ingen forskare har ännu säkerställt hela förklaringen till sjukdomsbilden fång, men man ser tydliga samband med dessa faktorer.

Fång drabbar ofta överviktiga hästar med kraftig nacke. Om din häst har mycket fett överst på halsen nedanför manen och känns hård i området är den i risk för att utveckla fång.

Det är viktigt att hästen får behandling tidigt efter att den har utvecklat symtom på fång. Väntar du med att söka behandling ökar risken för hovbensrotation eller hovbenssänkning.

Behandlingen består av boxvila med mycket strö i boxen, mjukt underlag helst spån, sand eller en blandning av spån och sand, foderrestriktion och antiinflammatorisk medicin. Stråltryckarsulor ger stöd under hovbenet och kan förhindra hovbensrotation. Om hästen orkar lyfta benen bör skorna tas av innan stråltryckarsulor läggas.

Kronisk fång uppstår om hovbenet förändrar position i hoven (rotation eller sänkning). Det kan korrigeras med verkning och fångbeslag. Det kan ta ett år att få hästen frisk efter en hovbensrotation eftersom det är den tiden det tar för en korrekt hov att växa ner. Utan korrekt verkning kvarstår problemet.

hudproblemHudproblem:
Hästars hudproblem ser ofta ganska lika ut. Klåda, kala fläckar, mjäll, mugg, bulor, ruvor i huden är vanliga problem på hästar.

Det är är inte lämpligt att behandla ett hudproblem utan att först göra en undersökning och ställa rätt diagnos. Vid bakteriella prover och hudbiopsier som är enkla och nyttiga verktyg vid hudutredningar, kan orsaken diagnostiseras och behandlas korrekt.


Föregående inlägg:   Nästa inlägg: