Tandbehandling

Alla hästar som skall behandlas får sedation (lugnande medicin) och en grundig munhåleundersökning. Det undersöks för lösa tänder, vargtänder, foderimpackningar och sår.

tandundersokningarTandraspning:
Hästar får ofta vassa tandemaljåsar ut mot kinden i överkäken och in mot tungan i underkäken. Det är obekvämt när hästen rids och när den äter. Ibland blir tänderna så vassa att hästen får skavsår i munnen. Vassa kanter raspas så tänderna känns mjuka mot hästens kinder. Eventuella hakar slipas ned i förbindelse med tandraspningen. Hakar uppstår när hästens tänder inte slitas normalt t.ex vid bettfel eller när det fattas en tand i motsvarande över eller underkäke.
Du får vara med och se och känna på tänderna före och efter behandlingen.  Det är inte säkert tänderna behöver raspas varje år men bör kontrollera hästens tänder en gång per år för att förebygga problem. Vid tandundersökningen får du besked om när du bör kontrollera tänderna nästa gång på grundlag av tandstatus.

Vargtänder:
Vissa upplever att vargtänderna gör hästen obekväm i munnen vid ridning. Vargtänder kan tas bort under lokalbedövning och det är ofta ett enkelt ingrepp. Om vargtänderna är stora eller har en rot som går djupt kan det ta längre tid att ta ut vargtänderna. Det är inte farligt att ta ut vargtänder, men om du inte upplever att hästen besväras kan de sitta kvar. Lösa vargtänder bör tas bort. Det blöder ofta i munnen vid vargtandextration, och du bör vänta ca 10 dagar med att ha bett i hästens mun.

Lösa tänder:
Unghästar tappar mjölktänder och gamla hästar kan få lösa tänder. Lösa tänder kan vara mycket besvärande för hästen. Behandlingen är oftast att lyfta ut tanden. Om hästen har infektion i en tandrot måste tanden och tandroten tas bort under operation på klinik.

Foderimpackningar:
Hästar som luktar illa i munnen har ofta gammalt foder mellan tänderna som behöver rensas upp. Fodret kan ge inflammation i tandköttet och smärta. Lösa tänder och väldigt vassa tänder kan vara orsaken till problemet. Gamla hästar får ofta större mellanrum mellan tänderna och får lättare foderimpackningar.