Avlivning

Avlivning är ett svårt men nödvändigt beslut man måste ta som djurägare.  Ibland sker det akuta skador och allvarliga olyckor som man inte kan förbereda sig på. I många fall är det ett djur som har en långvarig och smärtsam sjukdom som gör att det inte kan leva ett värdigt liv.

Ett råd till dig är att tänka genom olika situationer innan du står mitt i problemet. Hur mycket är hästen värd för dig, känslomässigt eller ekonomiskt och vilket liv räddar du hästen till efter en omfattande behandling?  Skall du åka till klinik och låta hästen buköppnas om den får tarmvred?

Det beror självklart på hästens ålder, generella hälsa, bruksvärde eller affektionsvärde och dina försäkringsavtal för veterinärvård. Det är kanske enklare att ta ett svårt beslut om du har funderat på problemställningen tidigare. Oavsätt vad som är anledningen till att djuret måste avlivas är det viktigt att vara informerad om hur det går till vid avlivning av häst.

Slakt:
Du åker själv till ett slakteri med din häst och hästen går till livsmedelproduktion.  Hästen bedövas med bultpistol eller fri projektil mot hjärnan och avblodas.  Avblodningen sker genom att båda artärerna i halsen som går till hjärnan eller en stor artär i bröstet skäres upp med en vass kniv.

Du tjänar inte mycket pengar på att skicka hästen till slakt, men du slipper kostnaderna med avlivning och destruktion. För att godkännas till slakt måste alla karenstider för medicinering ha gått ut, kom ihåg att vissa avmaskningsmedel har lång slaktkarens och vissa mediciner som Fenylbutazon och Plegicil har livstids slaktkarens.

Medicinering med mediciner som har livstid slaktkarens skall skrivas in i passet och det finns en rubrik som du själv kan fylla i om du inte vill att hästen skall gå till livsmedelproduktion någonsin. Rubriken måste underskrivas av en veterinär.

Traditionell avlivning (slaktmetod):
Hästen avlivas med samma metod som på slakteriet dvs. bultpistol och avblodning. Detta är den säkraste och mest effektiva metod att ta bort en häst . När man bedövar hästen (skjuter med bultpistolen) svimmar hästen omedelbart och blir omedveten. Sedan är avblodning en helt säker avlivningsmetod. Hästen märker ingenting eftersom den är bedövad. Skillnaden är att det sker hemma i hästens vana miljö och den kan vid behov få lugnande medicin innan avlivningen för att vara ännu mindre uppmärksam.

Problemet med denna metod är att många hästägare uppfattar den som obehaglig. Skottet från bultpistolen och blodet efteråt kan verka dramatiskt. Det är enklare att se ett djur som bara somnar efter en spruta. För hästen anser jag traditionell avlivning vara det bästa.

Någon måste hålla hästen i grimma och grimskaft vid avlivningen för att det skall kunna utföras säkert.

Medicinsk avlivning:
Hästen får kanyl och injiceras med en överdos narkosmedel. Hästen lägger sig och hamnar i narkos ganska fort, med det kan gå några minuter innan den slutar andas. Den tiden kan upplevas som en evighet när man väntar. Eftersom hästen är i narkos är den omedveten och känner ingen smärta. Vissa hästar behöver stora mängder narkosmedel för att dö. Det finns också ett avlivningsmedel som heter Somulose. Det ger hjärtstillstånd och är ganska snabbt och effektivt.
Ett problem är att det är mycket giftigt och farligt att hantera.

Svårt sjuka hästar dör ofta ganska snabbt och enkelt vid medicinsk avlivning eftersom de redan har ett påverkat allmäntillstånd. Skadade hästar han ha mycket adrenalin i kroppen på grund av stress och smärta. Det kan göra medicinsk avlivning svårt.

När man avlivar en häst måste man också tänka ut ett bra ställe att stå. Hästen måste kunna transporteras bort av en bil, och blod måste kunna tvättas bort eller dräneras av jorden. Det finns olika sätt att ta bort den döda hästen.

Kadaverhämtning (044 123883) hämtar lantbruksdjur fasta dagar och du kan bli tvungen att ha hästen liggande hemma några dagar. Kroppen lämnas till destruktion och blir bränd tillsammans med andra lantbruksdjur. Det finns trotjänaravlivning som avlivar traditionellt och tar med sig hästen samma dag. Då lämnas hästen också till destruktion (förbränning).

Det finns också företag som kremerar hästar separat och lämnar dig askan om du önskar.  Det krävs tillstånd för att begrava hästar i Sverige om det är din önskan. Du har själv ansvaret för att följa lagstiftningen och söka de tillstånd som krävs.

Ring eller maila om du har frågor eller funderingar angående avlivning av häst. Jag kan avliva både traditionellt och medicinskt eller sätta dig i kontakt med trotjänaravlivning om du hellre önskar det. Kom ihåg att hästens livvärdeförsäkring bara betalas ut från försäkringsbolagen om avlivningen sker efter inrådan från veterinär. I många fall krävs då en grundig undersökning och en diagnos innan ett råd om avlivning kan ges. Om hästen inte är akut sjuk måste avlivningen först godkännas av ditt försäkringsbolag. Försäkringsbolaget kan kräva att hästen skall behandlas en längre period eller att fler behandlingsalternativ skall försökas.  Livskadeintyg skall fyllas i av hästägare och veterinär och skickas försäkringsbolaget.

Praktiserande veterinärer i Sverige kan inte besluta att hästar skall avlivas, det är djurägarens eget beslut. Beslut kan också fattas av länsveterinären.  Jag sätter alltid hästens bästa främst när jag ger råd om vilket beslut du skall välja, och tänker också genom hur jag själv ville resonerat om det var min egen häst som var sjuk eller skadad. Det finns många hästar som kan leva ett bra liv med lite hjälp av medicin, fodertillskott, klippning eller specialskoning om de har problem. Det behöver inte betyda att du skall avliva din häst om du ringer och har funderingar. Vi kan undersöka hästen och du får ett uppriktigt råd om hur vi skall gå vidare och vilka möjligheter som finns.