Vaccinationer

Stelkramp (tetanus):
Alla hästar bör vaccineras mot stelkramp. Stelkramp är en allvarlig och livshotande sjukdom som förhindras enkelt med vaccination.

Stelkrampsbakterien finns i naturen och utvecklas i djupa sår där luft inte kommer till (anaerob). Det är giften som stelkrampsbakterien utvecklar i såret som gör hästen sjuk och därför tar det 3 dagar till 3 veckor från hästen får in stelkrampsbakterien till den utvecklar symptom. Ovaccinerade hästar som skall kastreras, opereras eller behandlas för en sårskada bör vaccineras i förbindelse med behandlingen och injiceras med tetanus antiserum som skyddar mot stelkramp de förste 14 dagarna.

Hästen kan vaccineras från 4 månaders ålder och vaccineras med tetanusvaccin två injektioner med fyra till sex veckors intervall och sedan en tredje injektion efter 6-12 mån. Därefter vaccineras hästen med tre års intervall. Korrekt vaccinerade hästar utvecklar inte stelkramp.

Det enklaste är att vaccinera mot stelkramp i samband med hästinfluensavaccination.

Hästinfluensa:
Hästar dör sällan av influensa, men sjukdomen är mycket smittsam och hästarna får kraftiga luftvägssymptom med hosta och feber. Om du har hästar på ditt stall som träffar andra hästar bör du vaccinera mot hästinfluensa. Om du skall tävla är det ett krav att hästen är korrekt vaccinerad.

Svenska Ridsportförbundets vaccinationskrav är grundvaccination – två injektioner med 21-92 dagars intervall och årlig revaccination (senast samma datum året efter sista vaccination). Datum för senaste vaccination minst 7 dagar innan tävling. Missar du den årliga revaccinationen med bara en dag måste du grundvaccinera hästen på nytt innan du får tävla. Egna regler gäller för FEI och FEIF tävlingar. Läs vad som gäller på deras hemsidor.

Hästar som grundvaccineras bör vara 6 månader gamla och vaccinproducenten rekommenderar en revaccination fem månader efter andra grundvaccination. Sedan en gång per år. Influensavaccinet kommer med och utan stelkramp. Får fölet en sårskada innan första vaccination är det viktigt att skydda den mot stelkramp.

Vaccinet lindrar influensasymptom och gör att hästar sprider mindre virus. Influensautbrott sker i populationer med ovaccinerade hästar. Det betyder att influensavaccination är ett solidariskt ansvar. Om alla hästar vaccineras förhindras spridning av influensaviruset.

Botulism:
Botulismbakterien kan utveckla botulism toxin i hösilage och ensilage (anaerobt miljö –utan syre). Risken att just din häst får i sig foder med botulism toxin är mycket liten, men det finns ingen effektiv behandling och sjukdomen är dödlig. Botulismvaccinet skyddar mot botulism toxin typ B.

Grundvaccination: 3 injektioner med ca 1 mån. intervall, sedan 1 gång årligen. Om du fodrar enbart med  hö som grovfoder behöver du inte att vaccinera mot botulism.

Abortvirus EHV1+ EHV4
Abortvirus kan orsaka abort hos dräktiga ston och luftvägsinfektion hos övriga hästar.

Det finns vaccin som innehåller både hästinfluensa- och abortvirus- antigen och det måste ges halvårsvis för att bevara hästens immunitet mot abortvirus.

Du kan också vaccinera ditt dräktiga sto med abortvirusvaccin månad 5, 7 och 9 i dräktigheten. Det förebygger kastning orsakad av abortvirus. Jag rekommenderar att du inte har dräktiga ston och tävlingshästar i samma stall.

Ringorm:
ringormRingorm är en mycket smittsam hudinfektion orsakad av svamp. Det finns flera arter av svamp som kan ge ringorm och ringorm kan smitta mellan olika djurarter och till människor.

Ringorm är inte farligt, men kan ge stora förändringar i hud och päls. Ringorm producerar sporer som överlever i flera år om man inte rengör stallet ordentligt efter ett utbrott.

Ringormvaccination kan ges för att förebygga sjukdom eller som en del av behandling mot ringorm.

Det rekommenderas att ge 2 injektioner med 14 dagars mellanrum. Vid behandling av ringorm kan en tredje vaccination ges. Revaccinera efter 9 månader med 2 injektioner 14 dagars mellanrum.

Hundvaccination:
Hundar bör vaccineras mot valpsjuka, hepatit och parvovirus.
Det rekommenderas också att vaccinera mot kennelhosta (parainfluensa).

Hundar som vaccineras tidligare än 13 veckors ålder skall ha två grundvaccinationer med den sista inte tidligare än 10 veckors ålder. Hundar som vaccineras efter 13 veckors ålder behöver en injektion.

När hunden är ca 1 år skall den revaccineras första gång, sedan med 2-3 års intervall.
Vaccination mot kennelhosta måste ges årligen för hunden skall få ett bra skydd mot symptom.

Hundutställningar brukar kräva vaccination mot valpsjuka och rekommenderar vaccination mot parvovirus, kennelhosta och hepatitvirus (HCC) . På djurpensionat kan ägaren bestämma regler om vaccination för att förhindra sjukdomsutbrott på anläggningen.

Rabiesvaccination:
Krav vid resa utomlands (ej från Sverige till Norge). Minst fyra månader efter vaccination måste blodprov för rabies antikroppar analyseras innan du kan ta med din hund tillbaka till Sverige efter utomlandsresa. Fullständig regelverk finns på Statens Jordbruksverks hemsida. Vissa länder har egna regler för rabiesvaccination som du måste undersöka innan du åker dit med din hund.
Storbritannien har t.ex. andra regler än Sverige.

Kattvaccination:
Katter bör vaccineras mot kattpest (panleukopenivirus) och två olika luftvägsvirus som ger det vi kallar kattsnuva.

Från 12 veckors ålder ges två injektioner med 3 veckors mellanrum. Om man behöver tidigare skydd kan katten vaccineras vid 9 veckors ålder. Revaccination bör göras varje år. Skydd mot kattpest varar längre än skydd mot luftvägsvirus.

Katter kan också vaccineras mot chlamydiainfektion (Chlamydophilia felis) som ger ögoninflammation.